Информацията, която не откривате в новия сайт може да намерите на https://arhiv.krumovgrad.bg. Благодарим ви за разбирането.

Община Крумовград ще бъде домакин на индивидуалните първенства по класически шахмат за юноши и девойки до 12, 14, 16 и 18 г.

Община Крумовград ще бъде домакин на индивидуалните първенства по класически шахмат за юноши и девойки до 12, 14, 16 и 18 г.

Държавните индивидуални първенства по класически шахмат за юноши и девойки до 12, 14, 16 и 18 г. ще се проведат в град Крумовград в дните 29 април - 5 май. Организатор на събитието е „Българска федерация по шахмат 2022“, съвместно с община Крумовград и Шахматен клуб „Арда“ – Кърджали. Събитието ще се финансира от Община Крумовград и „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД.

Събитието е чудесна възможност състезатели, треньори, съдии, родители и любители на шахмата, по предварителна информация 170-220 участници и придружаващи да посетят и опознаят Крумовград, региона и привлекателната Родопа планина.

Община Крумовград предлага за посещение следните забележителности в града и региона:

 

Експозиция „Ада тепе“

Разположена е в Общинския детски комплекс в Крумовград. Може да бъде разгледана от всеки, който иска да научи повече за това как се добива злато.

 

Музейна сбирка гр. Крумовград

Разказва за културно-историческото наследство на региона.

Водопадът на сътворението

Изходна точка за водопада е село Долна кула, към което се подхожда от село Горна кула. Пътят между двете села следва течението на река Крумовица от лявата й страна в посока север. Покрай реката има удобни места за спиране и панорамни точки за снимане. Автомобилите се оставят в село Долна кула и оттам до водопада се извървяват към 400 м. пеш по пътека. Табелки „Водопад“ сочат посоката, която да държите. Енергията на това място е удивителна. Базалтовата скала е отчупена под въздействието на природните сили и отдолу се е образувала дълбока скална ниша. В нишата може да се влезе, за да погледнете водопада отдолу. Пътеката води първо до водопада долу, но има и пътека, която извежда над него. Добрият сезон за посещение е от края на март до началото на май, когато в реките има най-много вода и водопадът щедро разкрива хубостите си.

 

Скално-култов комплекс Ковил

Намира се по пътя Крумовград - Хасково (през с. Студен кладенец) и е едно от най-притегателните култови места в Източните Родопи. Скално-култовият праисторически комплекс е разположен на огромна площ между селата Ковил, Джанка и Бараци между притоците на реките Крумовица и Дюшун дере. Светилището е разположено върху билото на каменист хребет. В скалите са изсечени множество съоръжения с култово предназначение, жертвеници, улеи, ниши и др. Село Ковил е заобиколен от невероятна природа и предлага възможност за уединение и необезпокоявано посетителите да се насладят на останките от тракийската епоха. До комплекса се стига много лесно и се намира само на 6 км. от Крумовград. Подминавайки последните къщи на село Ковил, вляво от пътя има разклони. А за оставяне на автомобили има уширение на самия път преди разклона. Обиколката отнема малко повече от час.

 

Резерват "Вълчи дол" 

Разположен е южно от язовир “Студен кладенец”, в землищата на селата Студен Кладенец, Стари Чал и Бойник. Районът е  важно място за търсене на храна и почивка на черния лешояд и царския орел, които са световно застрашени. Особено внимание заслужава белоглавият лешояд, който е една от редките и изчезващи птици. Върху огромна скала е разположена една от двете колонии на белоглави лешояди в България. Обособена е специална площадка за подхранване на лешоядите и е направена постройка за тяхното наблюдение. Повече за това може да бъде научено в Природозащитен център „Студен кладенец“ в село Студен кладенец.

 

Късноантична и средновековна крепост в м. „Язлъ дереси“ до с. Храстово

 Разположена е в каньона на река Кесебир между селата Храстово, Скалак и Сърнак. Крепостта заема близо 10 декара от билната част на възвишение. Естествената природна укрепеност, заедно с красивите панорамни гледки към дълбокия каньон на реката правят обекта много привлекателен за туризъм. На места крепостните стени са запазени на височина 4,5 – 5 метра, което е изключително рядко за средновековните крепости на територията на България.  

Ада тепе експозиция

Водопад на сътворението

Ковил

Резерват Вълчи дол бели лешояди

Храстово

Тагове: Съобщения

  • Публикувана на 18 Април 2023
  • Посещения: 269

Намерете ни във Facebook

 

За връзка с община Крумовград

Logo Footer

гр. Крумовград п.к. 6900,
пл. България №5
ЕИК: 000235913
За връзка с община Крумовград

minkrum@krumovgrad.bg

тел: 03641 / 20 10, 20 11, Вътрешен 163
факс: 03641 / 70 24
Работно време: 8.00 - 17.00
Дежурни по ОСС в Община Крумовград: 03641 / 20-00,
мобилен: 0886073399

 

Къде се намираме:

kg map