Информацията, която не откривате в новия сайт може да намерите на https://arhiv.krumovgrad.bg. Благодарим ви за разбирането.

Стартира още един проект в Крумовград

1

Център за подкрепа на личностно развитие – Общински детски комплекс гр. Крумовград спечели проект „Заедно в миналото, настоящето и бъдещето“, финансиран с подкрепата на Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

Проектът е по Приоритет 4 „Реализиране на форми на взаимодействие между родители от различен етнически произход за създаване на благоприятна мултикултурна среда, способстваща за ефективна образователна интеграция на деца и ученици от етнически малцинства“.

Времетраенето на проекта е 9 месеца, като началото е от октомври, а края е 30.06.2022 година. Стойността на проекта е 10 582 лева. Целите на проекта са интегриране чрез привличане, включване и задържане на учениците от етническите малцинства в групите на ЦПЛР - ОДК гр. Крумовград, чрез разнообразни дейности, които не са включени в учебната програма, придобиване на знания и умения за културна самобитност на етносите и съхраняване на традициите и запознаване на децата с традиционните ястия от различните етноси в община Крумовград.

Чрез организиране на различни форми на взаимодействие се цели привличане на родителите и обхващане и задържане на учениците в образователния процес. Такива форми по проекта са:

„Песента на водениците“.

Ученици, родители и учители ще посетят с. Егрек, за да се запознаят с историята, бита и културата на селото и жителите му. Ще видят каменните „римски“ мостове, строени към края ХVІІІ в. или началото на ХІХ в. Ще посетят воденица, тъй като селото е единственото у нас с пет работещи стари воденици караджейки. Ще се демонстрира мелене на пшеница и царевица и ще се покаже начина на приготвяне на качамак и всички заедно: ученици, родители и жители на селото ще приготвят качамак и ще се насладят на вкуса му. Учениците и родителите ще се запознаят с местната носия от раклата на баба.

             „Пред хляба всички сме равни“.

За създаване на благоприятна и толерантна образователна и възпитателна среда ще бъде организирана среща с жители на с. Токачка. Ще се меси и пече хляб на пещ от различни видове брашно. Ще се организира конкурс за най – вкусен хляб. Учениците и родителите ще се запознаят с местната носия от раклата на баба.

             „Заедно в празници и делници“.

Всички деца и родители, независимо от етническа принадлежност ще празнуват заедно Коледа и Великден.

            „Любимите рецепти на баба“.

Ще се издирват и записват рецепти от баби и майки по населени места и ще се публикуват в брошура, разпечатана по проекта. По повод честване на Рамазан байрам ще се организира кулинарна изложба. Ястията ще бъдат разпродадени с благотворителна цел. Със събраните средства ще се подпомогнат деца в нужда, от социални слаби семейства, болни или в риск.  

Децата от групите за български и турски народни танци ще участват в концерти по повод изпълнение на дейностите. Към прецизността на танцовите им изпълнения, особено важно е доброто и естетично присъствие на сцената с подходящо облекло, което ще бъде осигурено по проекта.

             Сценичните костюми ще придадат на изпълненията ефективност и завършеност, както и неповторима емоция и самочувствие на участниците.

Тагове: Съобщения

  • Публикувана на 01 Ноември 2021
  • Посещения: 591

Намерете ни във Facebook

 

За връзка с община Крумовград

Logo Footer

гр. Крумовград п.к. 6900,
пл. България №5
ЕИК: 000235913
За връзка с община Крумовград

minkrum@krumovgrad.bg

тел: 03641 / 20 10, 20 11, Вътрешен 163
факс: 03641 / 70 24
Работно време: 8.00 - 17.00
Дежурни по ОСС в Община Крумовград: 03641 / 20-00,
мобилен: 0886073399

 

Къде се намираме:

kg map